И от Северна Македония, и от България се  очакват резултати.

...
И от Северна Македония, и от България се  очакват резултати.
Коментари Харесай

Османи: И от Северна Македония, и от България се очакват резултати

И от Северна Македония, и от България се  чакат резултати. Това сподели министърът на външните работи Буяр Османи в извънредно изявление за bTV. Според първия македонски дипломат  обществото не бяга от тематиката за репресираните българи по времето на югорежима.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 125
Какъв знак е за Вас това посещаване?

Мисля, че беше чудесно обръщение, че в първия работен ден на  нашето ново държавно управление се състоя първото посещаване на вашия министър председател тук, което има и символика, има и същност. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, само че същината е, че в една положителна, градивна атмосфера, в атмосфера на персонално доверие, се сътвори платформа за продължение на диалозите.

Нашият министър председател пристигна в Скопие с формулата - действителни резултати. Те се чакат от Вас.

В връзките сред две страни се чакат резултати и от двете страни. Например пътната връзка сред Скопие и София не може да е единствено наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е приключен, чакаме вие да го завършите от ваша страна.

Аз имам една теза, че нашите връзки не може да основават единствено на политическото доверие и политически контракт. Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава.

Историческата комисия е блокирана от доста време, това и на Вас Ви е известно. По какъв метод тя ще бъде преконструирана?

Какво съм забелязал - тяхната динамичност е правопропорционална на политическата динамичност. В момента, когато климатът се утежни, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците.

В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец.

Ние до момента сменихме двама представители в комисията, България няма смяна в състава, може би би трябвало да се възползва от нашия опит, само че не предпоставям такава стъпка, единствено разтварям тази тематика, защото и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна.

Как гледате на това изискване на България да се запише в конституцията на Северна Македония, че българите са част от държавотворците на нашата съседка?

Република Северна Македония е известна в света със степента на груповите права на жителите, изключително след подписването на Рамковия контракт, който постанови връзките сред страната и етническите общности. 

Не виждаме нищо проблематично да се включи и която и да е друга етническа общественост, да се интегрира, само че и да покаже отговорност и преданост към страната. Специално аз мога да приказвам за Рамковия контракт, бидейки представител на етническа общественост тук, която е получила придобивки от Рамковия контракт, само че той не беше единствено за албанците и турците, и  сърбите, и власите, и ромите, само че може и българите станат част него.

Беше обявено, че до 60 дни ще изпратите дипломат. Така ли е, разбирам към този момент и името му е известно?

Съгласен съм с вас, че е пропуск през тези години нямахме дипломат в София, изключително когато имаме въпроси за решение. Нашият проект е още в първите седмици на активността на новото държавно управление да вземем решение и да изпратим наш представител. Все още нямаме одобрено име, само че имаме хрумвания и размишления по тематиката, уповавам се че в идващите дни аз като министър ще направя предложение.

Един доста внимателен въпрос за България - реабилитацията на българите, които са преследвани от югославския режим. Как стои за Вас този въпрос?

През 2006 година нашият парламент излезе с декларация опрощение към фамилиите на жертвите на комунизма, в този момент сме подготвени да превърнем декларацията в позиция на самостоятелната страна Северна Македония, както и други практични аспекти - достъпът до архивите и по-късно отварянето на самостоятелните случаи, доколкото има нужда да се беседва за тях, а за какво не и да се процесуира, доколкото има законова опция за това.

Целта е този въпрос към този момент да не бъде мит, този въпрос да не се употребява в политическия дневен ред на който и да било. Мисля, че македонското общество не бяга от тематиката и ние сме подготвени да стартираме този развой.     
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 125  Премиерът на Северна Македония идва в България Премиерът на Северна Македония идва в България  Кирил Петков ще посрещне на следващия ден премиера на Република Северна Македония за взаимното съвещание на двете държавни управления Кирил Петков ще посрещне на следващия ден премиера на Република Северна Македония за взаимното съвещание на двете държавни управления  Емил Кошлуков: Българска национална телевизия би трябвало да направи повече по тематиката Северна Македония Емил Кошлуков: Българска национална телевизия би трябвало да направи повече по тематиката Северна Македония
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР